Diferenta dintre gripa si raceala


In fiecare sezon rece ne intalnim la tot pasul cu guturaiul, tusea si raguseala.Prin raceala se descrie o boala virala, care se manifesta prin guturai, tuse si toate celelalte simptome generale. Peste 200 de tipuri de virusi pot provoca o raceala, de aceea este posibil sa fim raciti de mai multe ori, consecutiv, la perioade scurte de timp. Gripa este cauzata de virusul influenza. Acest virus este ordonat in 3 grupe iar materialul genetic al acestora este in continua schimbare – de aceea, persoanelor expuse li se recomanda vaccinarea anuala impotriva gripei. Problema infectiei gripale este evolutia bolii cu simptomele de raceala tipice insa mult mai accentuate, care pot afecta plamanii (pneumonia), inima (pericardita) sau creierul (inflamarea tesutului). 


Raceala si gripa se manifesta initial prin acelasi disconfort si aceleasi simptome. Durerile in gat, guturaiul, tusea si raguseala sunt simptome tipice. De cele mai multe ori sunt urmate de frisoane care indica o crestere a temperaturii, iar febra este insotita de valuri de frisoane. La acestea se adauga durerile de cap si de membre, durerile in gat, stare generala de slabiciune si pierderea apetitului.Nasul infundat are o frecventa de 80% in cazurile de raceala. De indata ce raceala se extinde la sinusurile parazanele, vorbim deja de sinuzita. O infectie usoara a tesutului conjunctiv sau o extindere a agentilor patogeni in timpan (prin trompa lui Eustache) conduce la o infectie a timpanului in primele zile de boala. Atunci cand virusii se extind spre plamani, tusea indica o afectare a bronhiilor (bronsita acuta) care se poate transforma in pneumonie in cazul in care nu se intervine cu tratament. 


Sistemul imunitar competent este conditia de baza pentru a reusi sa trecem sanatosi sezonul rece. O alimentatie bogata in vitamine, cu fructe si legume din plin, miscare multa in aer liber, sedinte de sauna sau aplicarea cu regularitate a metodelor Kneipp Kneipp (metode care folosesc apa in tratarea si prevenirea unor afectiuni extrem de variate) sunt doar cateva modalitati de intarire a sistemului imunitar. Un sistem imunitar slabit va permite infectiilor sa se manifeste consecutiv, cu simptome din ce in ce mai accentuate.


 


 

Inapoi